Kent och Ellen

Our Place in Space

Vicksburg, Mississippi

Denna morgon styrde vi kosan rakt söderut och avverkade ytterligare tre stater. Vi började dagen i Tennessee, fortsatte till Mississippi och passerade genom Arkansas och Louisiana innan vi återvände till Mississippi genom att korsa floden med samma namn.

F1_Vicksburg

Vi bor i den lilla staden Vicksburg. Den ser inte mycket ut för världen, men den har ändå historiskt stor betydelse. Här avgjordes ett av de sista slagen i amerikanska inbördeskriget. (Amerikanska inbördeskriget är också svaret på vilket krig där flest amerikaner stupat. Andra världskriget var ju tvåa på den listan.)

Platsen för slaget är idag en nationalpark. Till stora stycken visas mest monument över döda generaler, men här finns också angivet var de båda sidorna hade sina krigslinjer. Ibland är de så nära varandra som tjugo trettio meter. De var inte längre från varandra än att de lätt hade kunnat höra varandras samtal - om inte krigsdånet hade överröstat dem.

09_01_DCS_0724_battlefield_600x397

Blå skylt betyder "här hade unionssoldaterna sin linje". Röd skylt betyder "här hade de konfedererade sin linje".

09_02_DCS_0726_battlefield_600x397

Så här ser samma sak ut från andra hållet. Notera hur högt upp i det kraftiga motlutet som unionssoldaterna grävt sitt skyttevärn.

Under 43 dagars strid och belägring förlorades ca 50 soldater i timmen, antingen som döda, sårade eller krigsfångar. Flera strider var man mot man och de pågick i över tjugofyra timmar!

Den här webbplatsen använder cookies för att hantera behörigheter och för att skapa besöksstatistik. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du att cookies används för dessa ändamål.