Kent och Ellen

Our Place in Space

Yellowstone och westernstaden Cody

Yellowstone är helt fantastiskt! Det är från början en vulkankrater. Hälften av alla världens gejsrar finns här. Det finns heta källor överallt. På ena sidan av vägen kan det ligga en iskall sjö, på andra en het, rykande källa. En del källor består av vatten andra av frätande syror. Samtidigt finns här massor av vilda djur, som går helt fritt. Inget Kolmårdens safari här inte. Om vi vore bättre skolade i faunan hade vi säkert sett massor av sällsynta blommor och blad.

Idag blev vi uppehållna av en flock bisonoxar.

yellowstone-bison2

De gick mitt på vägen som om de inte hade några fiender i världen, och bortsett från människor är det också helt sant. I morse då vi vaknade var det sex grader varmt (eller kallt). Då vi efter en tur i parken vände mot Cody, som var dagens mål, var det tjugoåtta grader varmt. Vid ett kort stopp vid Yellowstone Lake var det elva grader. Efter en stund körde vi i ett vinterlandskap i tjugogradig värme. "Märkvärdigt" är ett av orden som först dyker upp.

Yellowstone är världens första officella nationalpark. Den grundades redan 1872. Man måste säga att det är framsynt att någon redan då insåg att "Detta måste bevararas till eftervärlden". Heder åt sådana människor.

yellowstone-oldfaithful

Kanske var det gejsern "Old Faithful" som fällde avgörandet.

Då vi efter att på vår väg fått se många vackra vyer kommit till westernstaden Cody besökte vi stadens stora attraktion: Buffalo Bill Historical Center. Mitt minne därifrån kommer att vara den stora samlingen av olika sorters gevärer och pistoler. Det är märkligt att det ska behövas så många olika varianter på samma sätt att ta livet av en medmänniska...

karta12

I Cody är vi alltså nu. I morgon bär det av till Jackson Hole. Dit tar det nog fem timmar.

 

Den här webbplatsen använder cookies för att hantera behörigheter och för att skapa besöksstatistik. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du att cookies används för dessa ändamål.